вівторок, 26 березня 2024 р.

" Захисти себе сам"


 24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом. Цього дня 132 роки тому ( 1882 р.), німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття мікробактерії (збудника) туберкульозу.

  Метою Всесвітнього дня є поінформувати про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людей  і дати  зрозуміти  людству, що чинити опір цій хворобі можна і треба. Як показали проведені дослідження,сьогодні має місце недостатня інформованість населення  з питань профілактики, лікування та боротьби з туберкульозом. Щоб зупинити та перемогти  хворобу усі мають зрозуміти, що без обізнаності  про туберкульоз,боротьба з ним приречена на невдачу.

   Ситуація з туберкульозу в Україні залишається складною. В 1995 році була зареєстрована епідемія туберкульозу в Україні, і вона стрімко прогресує. Тільки  впродовж останніхl років Україна потерпає від цієї хвороби. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання їй, щогодини туберкульозом заражаються троє жителів нашої країни, щогодини вмирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення. З'явилась нова небезпечна форма хвороби - хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до дії лікарських препаратів. 

    Бібліотекарями була проведена виставка «Захисти себе сам», в  якій надавалася інформація щодо профілактики туберкульозу.  

        Основною метою виставки є актуалізація проблеми туберкульозу в Україні, підвищення поінформованості населення щодо профілактичних методів, основних симптомів захворювання та можливості лікування.

        Своєчасність виявлення захворювання та початок негайного лікування забезпечить повноцінне та безпечне життя для кожного з нас, тому при появі перших ознак негайно звернись до лікаря!















Немає коментарів:

Дописати коментар