пʼятниця, 26 квітня 2024 р.

" Чорнобиль - скорбота пам'яті людської "

   В КЗ «Роздільнянська публічна  бібліотека» в пам’ять про загиблих та з глибокою повагою до живих ліквідаторів підготовлено  книжкову виставку «Чорнобиль – скорбота пам'яті людської ».

   Щороку –26 квітня 2023 року відзначаються 38-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії. 

  Радіаційний рівень зріс до межі у 30–40 разів більшої, ніж під час ядерного вибуху в Хіросімі 1945 року. Героїчними зусиллями пожежників вогонь, що вночі перекинувся на дах третього енергоблоку, гасили до п’ятої години ранку. Тим часом радіоактивна хмара прокотилася світом Чорнобильську аварію класифіковано за найвищим – сьомим – рівнем небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Ця рана на тілі Землі болить мільйонам людей і дотепер.

  Пам’ять про Чорнобильську трагедію, про села й міста, яких сьогодні вже немає на карті, про героїв-ліквідаторів, які собою захистили Україну і світ від ядерної стихії, непокоїтиме не тільки нинішні, а й майбутні покоління.
    Вічна слава ліквідаторам, які вступили в боротьбу з атомом і перемогли! Вічна пам’ять тим, хто пішов у небуття заради продовження життя на землі!







Немає коментарів:

Дописати коментар