понеділок, 22 січня 2024 р.

" Соборність -волі народної дзвін"

  Офіційно в Україні День Соборності відзначають із 1999 року.

Цього дня заведено також згадувати іншу подію, яка відбулася на рік раніше, 22 січня 1918 р. - ухвалення IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

 Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо княжого престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Упродовж століть її практичним втіленням опікувалися українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик.

 У XVIII - на початку XX ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

 Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань.   Цілісність буде цілковито відновлена після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом. Соборність – мета Перемоги.

 Радянська та російська пропаганда протиставляла українські регіони, нав’язувала уявлення про різні “сорти” українців. Проте в сучасному спротиві російській агресії ми довели свою згуртованість і спільне прагнення жити у вільній державі, яка сама визначає майбутнє. 

 Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього, як на полі бою, так і в тилу. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, боремося з окупантами, створюємо знакове і важливе, адже ціль у нас спільна: незалежна, демократична і соборна Україна. Єднаймося!

                                     









Немає коментарів:

Дописати коментар