понеділок, 12 квітня 2021 р.

"Людина і космос!

        

          12 квітня 1961 року Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

          В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року № 230/97, його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня.

            Сьогодні Україна продовжує розвиватися як космічна держава. За загальною кількістю запусків космічних апаратів на навколоземні орбіти наша держава посідає 5-7 місце у світі. Конструкторське бюро разом із «Південмашем» розробило, виготовило і вивело на орбіту понад 400 космічних апаратів. Сьогодні учасниками Міжнародної академії астронавтики від України є 16 академіків та 10 членів-кореспондентів: 2014 року наша держава посіла 10 місце серед країн-лідерів за чисельністю науковців, які є членами МАА.

     Сучасні виклики планетарного масштабу ставлять перед конструкторами, вченими завдання дедалі більшої складності. Це, зокрема, вивчення космосу із застосуванням робототехніки, протиастероїдний захист Землі, видалення так званого космічного сміття з навколоземних орбіт. Плідно працюючи над проектами, українці і в майбутньому забезпечують Україні статус космічної держави. 

      З нагоди відзначення Дня авіації і космонавтики в Роздільнянській центральній міській бібліотеці оформлена тематична виставка "Людина і космос". 

      Виставка представлена  в рубриках:

–    перші кроки людства в освоєнні космічного простору;

–    історія розвитку космонавтики;

–   зроблено в Україні.











Немає коментарів:

Дописати коментар